Perbaiki Hati dan Diri...

Secebis Rasa...
Seorang sufi bermadah- "Adakalanya kesalahan membuatkan seseorang itu memperbaiki diri. Tidak pernah bersalah itu.. boleh mendatangkan sombong diri.. oleh itu tidakkah beruntung mencuba biarpun terpaksa berbuat salah daripada pasrah yang tidak menentu".
Kebahagiaan tertunda yang dibayar dengan pengorbanan selalunya terasa manis. Tidak ada satupun di dunia ini hasil karya sendiri. Anda mencapai tujuan anda selalunya berkat bantuan orang lain.
Nabi s.a.w. bersabda- "Seutama utama perjuangan seseorang terhadap dirinya sendiri dan hawa nafsunya".Kata pemikir Islam- "Antara sifat munafik itu ialah menganggap nasihat orang sebagai sindiran padanya ..sebab itu tidak diterimanya".
Ulamak mursyid berkata- "Buah akal ialah ilmu pengetahuan.. buah jiwaialah iman.. buah fizikal ialah kemajuan.. alangkah indahnya kalau ketiga-tiga anggota ini melahirkan buah dalam kehidupan".
Istimewa jiwa pengasih.. Rasulullah s.a.w. bersabda- "Setia hati yang pengasih mendapat pahala.. ubat untuk hati yang terluka ialah iman yang kuat".Saling mencintai.. Rasulullah s.a.w. bersabda- "Perumpamaan orang mukmin dalam hal saling mencintai.. saling mengasihi dan saling menyayangi bagaikan sebuah tubuh. Apabila salah satu anggota tubuh terasa sakit.. maka seluruh tubuh akan merasa sakit.. Rasulullah s.a.w. bersabda- "Jagalah dirimu dari api neraka.. meski pun dengan sedekah separuh dari sebiji kurma..jika tidak dapat.. maka sepatah kata yang baik".
Seorang hamba Allah berkata- "Ibadat itu laksana perniagaan. Adapun kedainya adalah khalwat {bersunyi-sunyian)..modalnya taqwa ..sedangkan keuntungannya adalah syurga".Segalanya dari syahwat Rasulullah s.a.w. bersabda- "Hak itu berat dan pahit sedangkan batil itu ringan dan manis. Adakalanya suatu syahwat menyebabkan dukacita yang abadi".Kalau hati itu bersih.. seorang ulamak berkata- "Pandangan mata selalu menipu..pandangan akal selalu tersalah.. pandangan nafsu selalu melulu dan pandangan hati lah yang hakiki.. kalau hati itu bersih".
Wanita syurga bercahaya.. Rasulullah s.a.w. bersabda- "Kalau seandainya seorang wanita itu penghuni syurga datang ke bumi.. nescaya akan memancarkan cahaya terang benderang".Pohon syurga.. Rasulullah s.a.w bersabda- "Sesungguhnya di dalam syurga ada sebatang pohon dimana orang berkenderaan berjalan dibawah naungannya selama satu tahun belum sampai melepasinya".Seorang soleh berkata- "Sesiapa tidak ada ilmu dan sesiapa tidak ada agama dan sesiapa tidak ada sifat warak bererti dia tidak dekat dengan Tuhannya".Sejahat jahat musuh..Rasulullah s.a.w. bersabda- "Sejahat jahat musuh engkau adalah nafsu yang berada antara dua rusuk engkau".Balaslah jasa orang ..Rasulullah s.a.w. bersabda- "Siapa menghulurkan kepadamu suatu kebaktian maka balasilah dia ..jika kamu tiada apa apa balasan ..maka hendaklah kamu doakan kepadanya".
Kematian kekasih..Rasulullah s.a.w. bersabda- "Tidak ada balasan bagihambaku yang mukmin jika aku ambil kekasihnya (mematikan orang yang dikasihinya dari ahli dunia) kemudian dia sabar melainkan syurga".Tegas demi kebenaran..Nabi s.a.w. bersabda- "Janganlah sekali kali wibawa manusia itu melarang seseorang untuk mengatakan yang hak apabila dia telah mengetahuinya atau menyaksikannya atau mendengarnya".
Istimewa sembahyang malam..Nabi s.a.w. bersabda- "Biasakanlahsembahyang malam sebab ia kebiasaan orang solehin yang sebelum kamudan mendekatkan kamu kepada Allah dan mencegah kamu dari dosa dan menebus dosa dosa dan mengusir penyakit dari badan".Kau kira kau bijak seorang...soleh mengingatkan- "Kau kira bijakkahmendapat semua ilmu dunia.. padahal kau lah yang paling bodoh kerana tidak tahu ilmu akhirat".Manisnya iman seorang ulamak berkata- "Orang yang mengenal Allah dengan ilmu seperti seorang yang mengenal gula tetapi belum merasainya.. orang yang mengenal Allah dengan hati seperti orang yang merasai gula dan sering merasa kemanisannya".Amalan Islam terbaik..seorang lelaki bertanya- "Manakah amalan Islam yang terbaik?? Nabi s.a.w. menjawab- "Memberikan makanan.. mengucap salam baik kepada orang-orang yang dikenal mahupun kepada orang yangtidak dikenal".
Kejelitaan akan pudar...seorang ulamak berkata- "Kemudaan akan hilang.. kecantikan akan pudar.. kekuatan akan lemah..tua akan datang.. kematian pun meragut secara tiba tiba. Jadi mengapa lupakan Tuhan??".Mata yang beku...Rasulullah bersabda- "Ada empat perkara yang membawa celaka..iaitu mata yang beku{tak sudi mengeluarkan air mata) kesat hati.. panjang angan angan dan tergoda oleh dunia".Jika engkau mahukan kemesraan..seorang bijak pandai Islam berkata-"Jika engkau mahukan kemesraan dengan Allah.. maka engkau mesti garang terhadap dirimu sendiri.. tidak mengikut segala nafsumu. Kalau engkau sudah merasakan manisnya berhubung dengan Allah.. tahulah engkau bagaimana pahitnya berpisah denganNYA".Jangan cakap banyak...Rasulullah s.a.w. bersabda- "Tinggalkan bicara berlebihan dan cukup bagimu perkataan apa yang telah dapat menyampaikan hajatmu".
Kata pemikir Islam- "Gunung yang tinggi tidak boleh menakung air..tetapi lembah yang rendah boleh menjadi tasik yang saujana luasnya..ertinya orang yang meninggi diri tidak jatuh hati orang kepadanya..sebaliknya orang yang merendah diri dapat meminta hati orang tanpa bersusah payah lagi".Belajar dengan buku ..seorang ulama berkata- "Orang yang belajardengan kehidupan mendapat pengalaman ..orang yang belajar dengan buku dan guru mendapat ilmu".Fikiran bak mutiara.. seorang ulama berkata- "Berfikir taraf tinggiitu ialah berfikir yang dipimpin oleh jiwa.. hasilnya fikirannya bakmutiara".Istimewa diam.. Nabi s.a.w. bersabda- "Kawan yang baik lebih baik dari duduk sendiri dan duduk sendirian lebih baik dari kawan yang jahat dan mengutarakan kebaikkan lebih baik dari diam dan diam lebih baik dari berkata tidak baik".Jika Allah kasih ..Rasulullah s.a.w. bersabda- "Sesungguhnya jikaAllah berkehendak kebaikkan terhadap hambanya maka dijadikan dosa dosa terbayang diruang mata hambanya dan jika menghendaki binasanya maka dilupakan akan dosa dosanya".Jangan kau lihat kecilnya dosa tetapi perhatikan kepada siapa engkau berdosa itu.
Berkasih sayang- "Kamu lihat orang yang beriman itu dalam saling kasihmengasihi.. saling cinta menyintai dan saling tolong menolong sepertisebatang tubuh. Kalau salah satu anggota terkena penyakit.. seluruh batang tubuh ikut menderita tidak dapat tidur dan menderita panas".Dengan sikap yang ramah segala urusan menjadi mudah dan indah.Kata kata hikmah- "Kemenangan diperolehi dengan berfikir secara mendalam dan benar. Fikiran benar ialah dengan menyimpan sebaik baik segala rahsia".Ambillah hikmah dimanapun ia berada. Adakalanya hikmah bersemayam dihati seseorang munafik namun ia akan gelisah dan tak akan berdiam diri hingga berhasil keluar dan bergabung dengan kawan-kawannya didalam dada si mukmin".
Kita dapat mengubati penyakit fizik dengan ubat-ubatan, satu-satunya ubat untuk kesepian keputus asaan dan hilangnya harapan adalah kasih.Banyak di dunia ini yang mati kerana kurang makan tapi lebih banyakyang mati kerana haus kasih sayang."Jangan ada diantara kamu memperlakukan saudaranya dengan cara yang ia sendiri tidak ingin mengalami".Kesabaran ada dua macam- Sabar atas sesuatu yang tidak kau ingini dan kesabaran menahan diri dari sesuatu yang kau ingini.Lidah orang berakal berada di belakang hatinya dan hati orang bodohberada di belakang lidahnya.Bila kau berniat memutuskan hubungan dengan seorang kawan.. tinggalkan kepadanya kenangan manis dirimu yang kelak akan membuka jalan kembali kepadamu di suatu saat.. jika sewaktu waktu ia ingin menjalin lagi hubungan denganmu.Barang siapa yang menempatkan dirinya di tempat tempat yang mencurigakan.. janganlah ia menyalahkan orang lain yang berburuk sangka kepadanya.Kesusahan dalam hidup ini laksana musim dingin ..basah dan lembab .tidak disukai oleh manusia dan haiwan tetapi sesudah musim sejuk tumbuh pula .. bunga bunga yang harum dan buah yang subur.Adakalanya dalam hidup ini kita terpaksa berkorban untuk membahagiakan orang lain ..bulan takkan menyinarkan cahayanya di malam hari jika ianya tidak membakar dirinya di siang hari.Curahkan sedikit kebaikkan dan pasti kita akan merasai nikmatnya.Ketika iman sudah menghias hati dan kelazatannya mula dikecapi semua ujian dan tribulasi tidak akan menggugat diri. Kesunyian.. kesedihan dan kekecewaan akan berganti dengan keyakinan dan kesyukuran kerana merasakan bahawa Allah masih sayangkannya.Keikhlasan mempunyai kilauan dan sinar... meskipun ribuan mata tidakmelihatnya ...

0 comments: